Nově v Dillí

30.11.2008 12:51

Začátky v Dillí....

 

Prvotní šok vlastně ani nepřišel, já jsem čekal horší podmínky, E. je trochu jiného názoru, ale obecně si užíváme. Na cestování ještě moc nedošlo, poznáváme okolí sídla firmy (pěšky) a občas vyrazíme pracovně někam po Dillí autem. Zatím jsme se ještě neztratili - E. je totiž dokonalá GPS, - pro orientaci je tady trochu matoucí systém kruhových objezdů, takže člověk pořád počítá kolikátý sjezd. No nevadí, snad si časem zvyknu (nejhorší jsou prý první 3 roky). O ohleduplnosti, předvídavosti a inteligenci místních řidičů jsem psal už minule - to se zkrátka musí zažít. Včera jsme se vraceli večer z parku a zastavil nás náš "oblíbený" čalouník a chtěl se nám pochlubit svým novým vozem Škoda Octavia, obkroužil s námi pár kruháčů a celý v euforii pořád troubil, problikával, blikal, stahoval okénka a do toho nám pořád povídal, že to auto má spoustu tlačítek a on ani neví, na co jsou. Přes jeho ohromné úsilí jsme ve spoustě aut úplně zapadli, bo tady jezdí všichni stejně. Vůbec nejzajímavější, z mého pohledu, jsou ti jasnovidci, co nepotřebují zpětná zrcátka, je-li před nimi místo jen zatroubí a jedou, blinkry, zrcátka a podobné luxusní věci zásadně nepoužívají. Prý tady platí pravidlo, že kdo je vpředu je v právu, tzn., že když mi tam nějaký in...dián vjede proto, že on za sebou nic nevidí(neb se nedívá), je to má chyba. No naštěstí máme celkem bytelné auto, takže se moc nebojíme.

V pondělí ráno nás probudilo lehčí zemětřesení (4,4 st. R) trvalo to asi jen 5 sec., ale zajímavá zkušenost. Náš dům je nízký takže se moc nerozhoupal a ani v okolí to nezanechalo žádné následky, ve starém Dillí údajně spadly nějaké domy.

Období, které se střídají vypadají z venkovního pohledu trochu exotický - teď je právě období, kdy se dá sedět i venku a grilovat, předcházející období monzunů a před tím trochu větší teplo přes den kolem 45°C ve stínu, to jsme ještě nezažili, ale už se těšíme. Leden, únor je tady jaro a od března se otvírá bazén a začínají vedra, tak do srpna.